maanantai 24. tammikuuta 2011

Kankaanpainantaa


Tällä viikolla sekä 6- että 7-luokkalaiset painavat kangasta.  Painamme yksinkertaisella sabluunatekniikalla. Painamiseen käytämme pääasiassa kiinnisilitettävää paperia, joka on edullisempaa kuin muovikalvot. Kuvio suunntellaan paperille ja piirretään silityspaperille.Kuviot leikataan irti niin, että siihen kohtaan mihin halutaan väriä jää aukko. Kuvion leikkaaminen onnistuu hyvin pienillä saksilla.

Paperi silitetään (säätö villan lämpötilalle) kiinni kankaaseen.
Sekoitetaan väri kertakäyttölautasella tasaiseksi.
Töpötetään vaahtomuovitöpöttimellä sekoitettu väri kankaalle paperin läpi. Tässä vaiheessa kannattaa olla varovainen: väriä riittävän vähän ja kaikki imeytettynä vaahtomuoviin. Väri"klimpit" leviävät helposti!
Painojäljen ei tarvitse olla liian tasaista. Käsin painetussa voi olla elävä pinta.Painamisen jälkeen revitään paperi pois varovasti.
Tumman värin lisäämisessä kannattaa olla tarkkana. Lautaselle kannattaa laittaa ensin vaaleaa, koska tumman värin pigmentti on niin vahva, että toisinpäin sekoitettaessa väriä tulee aina liikaa.
Pienet yksityiskohdat voi silittää ja painaa erikseen pienemmiltä paperinpalasilta.

Jos on joku kuvio, jota toisteaan usein voi sen tehdä piirtoheitin- tai muulle kalvolle, jota voi helposti siirtää paikasta toiseen.

1 kommentti: